Alles wat u wilt weten
over Gramitherm®

Regelmatig zijn er mensen die meer willen weten over Gramitherm®, de unieke isolatie op basis van grasvezels. Hier zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen te vinden. Liever lezen in vraag-en-antwoord-vorm? Kijk dan op pagina Gramitherm vragen.
Over het productieproces
Alles begint natuurlijk met het maaien van de bermen en natuurgebieden. Een hectare levert ongeveer 50 ton vers maaisel (afhankelijk van waar het groeit). Normaal gesproken kan er 2 tot 3 keer geoogst worden, afhankelijk van de bestemming en de doeleinden.
Raffinage en drogen
Vervolgens worden de maaisels gescheiden in sap en vezels (raffineren). Deze vezels worden daarna op een duurzame manier gedroogd, met restwarmte van een biogasinstallatie. Vers maaisel heeft een vochtigheid van 70%. Dit wordt terug gedroogd naar ongeveer 12%. 1 m3 Gramitherm® bevat 28,8 kg gedroogde grasvezels. Wat oorspronkelijk dus 168 kg vers grasmaaisel was. Door middel van een zeefproces wordt stof verwijderd.
Naar de fabriek
Nu is het klaar voor het productieproces in de fabriek van Gramitherm® die zich in België bevindt. Er zijn zeker ambities om ook in Nederland te gaan produceren. In het kader van duurzaamheid is het grote doel om alles (raffinage, droging en productie) onder één dak te laten gebeuren. Wanneer de vraag in Nederland zodanig is dat er extra productiecapaciteit nodig is dan zal dit zeker ook in Nederland gaan gebeuren.
Van grondstof naar panelen
In de fabriek worden de grasvezels gemengd met gerecyclede jutevezels en een binder in een verhouding van 72% grasvezels, 20% jutevezels en 8% (polyester) binders. Van dit mengsel worden panelen geperst. Dit gebeurt in een laagtemperatuur oven waarbij het mengsel aan elkaar gehecht wordt. Daarna kunnen de panelen in de gewenste afmetingen worden gesneden. Deze worden vervolgens verpakt en zijn dan klaar voor transport naar de klanten.
Schadelijke stoffen
Om duidelijk te krijgen of er schadelijke stoffen aanwezig zijn in de grasmaaisels (PFAS, glycofaat, etc.) worden er momenteel monsters geanalyseerd in het laboratorium van Glembloux. Uit deze analyse moet hierover meer duidelijkheid komen. Wel zijn er al resultaten beschikbaar waaruit blijkt dat de hoeveelheid zware metalen in bermen naast snelwegen erg meevallen. Daarnaast is het zo dat bij bioraffinage met de organische sappen ook de eventueel aanwezige schadelijke stoffen uit de vezels gehaald worden.
Andere reststromen
Kunnen andere reststromen uit natuurbeheer eigenlijk ook gebruikt worden (riet en slootmaaisel) voor deze isolatiepanelen? Er worden al maaisels uit natuurgebieden gebruikt waarin grovere vezels aanwezig zijn dan bij gras. Nog grovere vezels zoals riet etc. zullen getest moeten worden om te kijken of dit in het productieproces geen problemen oplevert. De verwachting is echter dat dit zonder problemen gebruikt kan worden.
Over technische specificaties en toepassingen
Met betrekking tot bouwfysische eigenschappen is er o.a. een ETA opgesteld door de DiBt. Deze vindt u binnenkort op de website. Als u hierop niet kunt wachten neem dan contact met ons op via de website.
Garantie
Vanuit de fabriek wordt er 50 jaar garantie gegeven.
Brandklasse
Op dit moment hebben de Gramitherm®-producten klasse E. Het gebruikte brandwerend middel is een mineraal zoutmengsel (o.a. ammonium en ureum) waar geen borax aan is toegevoegd. Er worden testen gedaan om een hogere brandklasse te realiseren maar dit is nog in studiefase. Het doel is om de brandklasse te verhogen zonder het product minder duurzaam te maken.
Dampopen/watervast
Gramitherm® is zeer geschikt voor dampopen bouwen. De panelen zijn dampopen maar niet watervast. Het advies is om Gramitherm niet aan water bloot te stellen. In dat geval is het raadzaam om met een extra dampremmende laag te werken.
Verwerking
Een isolatiemes is niet zo geschikt om deze panelen te snijden. Natuurlijke vezels zijn taai waardoor het mes snel bot kan raken. Een tafelzaag of alligatorzaag worden het meest gebruikt. Kijk voor meer informatie op de Youtube-pagina van Gramitherm®.
Stucen
Het is niet mogelijk om direct op de panelen te stucen of te bepleisteren.
Over duurzaamheid (recycling)
In het kader van recycling heeft Gramitherm® de ambitie om de isolatiepanelen na sloop terug te nemen in het productieproces. Er wordt gewerkt aan een systeem met labels zodat in de toekomst het materiaal herkend en teruggenomen kan worden door de fabriek en opnieuw in het proces gebruikt kan worden.
De complete panelen kunnen hergebruikt worden tot nieuwe panelen. Dit houdt in dat de binder er aan het einde van de levensduur niet uitgehaald hoeft te worden. Wel wordt er onderzoek gedaan op welke manier de binder verwijderd kan worden uit de vezels als er een biobased binder gevonden is die de levensduur net zo garandeert als met de huidige binder.
Want dat is wel de doelstelling, om volledig biobased isolatiemateriaal te maken. Voor nu is dit nog in de testfase omdat de garantie op de levensduur wel gelijk moet blijven (50 jaar). Aangezien de panelen dampopen zijn wisselt de vochtigheid van de panelen gedurende het jaar. De eerste testen met een biobased binder lieten zien dat deze wisseling van vochtigheid invloed heeft op de levensduur. De testfase loopt daarom door totdat de garantie gegeven kan worden.
Nieuwe mogelijkheden
Totaalpakket
Vanwege de vraag naar een totaalpakket (bijvoorbeeld gevel- en dak elementen) zijn er voornemens om dit te gaan ontwikkelen voor de markt.
Harde persing variant
In het productieproces kan de dichtheid aangepast worden. Standaard isolatiepanelen hebben een dichtheid van 40kg/m3 maar voor bijvoorbeeld akoestische panelen wordt dit verhoogd naar minimaal 60kg/m3. Harde persing zoals bijvoorbeeld PIR-platen zijn nog niet beschikbaar.
Inblaasvezel
Het is mogelijk om grasvezels als losse isolatie in te blazen maar dit product is nog niet commercieel. De vereiste keurmerken moeten nog behaald worden. De verwachting is dat de technische specificaties gelijkwaardig worden aan de isolatiepanelen. Uit de testen blijkt dat er bij een inblaasproduct geen binder nodig is. Maar zolang de inblaasvezel nog niet commercieel is kunnen we dit nog niet met 100% zekerheid zeggen.
Tot slot
Na het lezen van dit artikel beschikt u over veel extra informatie over Gramitherm®. Is desondanks uw specifieke vraag niet beantwoord neem dan gerust contact met ons op!