Wat is eigenlijk het verschil
tussen Rc-waarde en Rd-waarde?
Als u zich gaat verdiepen in isolatiematerialen komt u verschillende termen tegen waaronder Rc-waarde en Rd-waarde. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En wat is het verschil? Waar moet u nog meer op letten? Wij leggen u hier uit hoe het zit.
Warmteweerstand
Zowel de Rc- als de Rd-waarde vertellen iets over de mate waarin het materiaal in staat is om zowel warmte als kou tegen te houden, de warmteweerstand. Want dat is wat u wilt: in de winter de warmte binnen houden (en de kou buiten) en in de zomer de warmte buiten houden.
Rd-waarde
Een Rd-waarde (Resistance declared) geeft het isolerend vermogen van het isolatiemateriaal zelf aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte (en kou) wordt tegengehouden door de isolatie. De fabrikant geeft zelf de isolatiewaarde van zijn product aan.
Om de Rd-waarde zelf te berekenen kunt u deze formule gebruiken: R = d / λ
R = warmteweerstand in m2K/W
d = de dikte van het isolatiemateriaal in meters
λ = de lambdawaarde / warmtegeleidingscoëfficiënt in W / m K
De lambdawaarde geeft aan hoe de warmtegeleiding van het isolatiemateriaal is. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatiewaarde is. De warmte moet namelijk zo min mogelijk doorgegeven worden door het isolatiemateriaal. De lambdawaarde is afhankelijk van de dichtheid van het isolatiemateriaal en kunt u vaak op de verpakking ervan terugvinden.
Rc-waarde
Een Rc-waarde (Resistance construction) geeft aan wat de warmteweerstand van de totale constructie is. Dus het isolerend vermogen van bijvoorbeeld de dakconstructie of de muur én die van het toegepaste isolatiemateriaal bij elkaar opgeteld. Ook hier is het zo dat hoe hoger dit getal is, hoe meer warmte (en kou) wordt tegengehouden.
Het is niet zo makkelijk om zelf de Rc-waarde te berekenen. Behalve de isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal moet er namelijk rekening worden gehouden met andere gebruikte bouwmaterialen, eventuele luchtlagen in de constructie en correctiefactoren voor bevestigingsmaterialen en/of een koudebrug. Daarom kunt u de Rc-waarde beter door een constructeur laten uitrekenen.
Wat is het verschil?
Het verschil zit hem dus in het wel of niet meerekenen van de constructie. Met alleen de Rd-waarde van het product zoals u die op de verpakking vindt weet u dus uiteindelijk niet exact welke isolatiewaarde u daarmee bereikt. Maar als u uitgaat van de door de fabrikant vermelde Rd-waarde weet u wél welke isolatiewaarde u MINIMAAL bereikt. En al het meerdere is dan mooi meegenomen toch?
Wilt u meer informatie of advies op maat? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers adviseren u graag over de beste isolatiemaatregel voor uw situatie.