Vragen over
Gramitherm

Gramitherm is duurzaam voor criculaire bouw op basis van grasvezel

Productieproces

a. Maaien van bermen en natuurgebieden
b. Raffinage van de maaisels waaruit sap en vezels ontstaan
c. Drogen van de vezels met restwarmte van een biogasinstallatie
d. Zeefproces van de vezels waarbij stof verwijderd wordt
e. Transport naar de fabriek van Gramitherm
f. Productieproces in de fabriek
I. Menging van grasvezels, gerecyclede jutevezels en binder
II. Persing van de panelen
III. Laagtemperatuur oven waarbij het mengsel aan elkaar gehecht wordt
IV. Snijden in gewenste afmetingen
V. Verpakken
VI. Transport naar klanten

Gramitherm bestaat uit grasvezels, jutevezels en een binder. 72% zijn grasvezels, 20% zijn jutevezels en 8% zijn binders.

Ongeveer 50 ton vers maaisel per hectare. Dit is wel afhankelijk waar het groeit. Normaal gesproken kan er 2-3 keer geoogst worden, afhankelijk van de bestemming en de doeleinden.

Van vers maaisel is de vochtigheid 70%. Dit wordt terug gedroogd naar +/-12%. In 1m3 Gramitherm wordt 72% grasvezels toegevoegd, wat betekend dat dit 28,8 kg is. Van vers grasmaaisel is dit 168 kg.

Ja, er wordt gebruik gemaakt van restwarmte van een biogasinstallatie.

Momenteel worden er monsters geanalyseerd in het labaratorium van Glembloux. Uit deze analyse moet meer duidelijkheid komen. Wel zijn er al resultaten dat de hoeveelheid zware metalen in bermen naast snelwegen erg meevallen. Daarnaast is het zo dat bij bioraffinage de organische sappen uit de vezels gehaald worden en daarmee ook de eventueel aanwezige schadelijke stoffen.

Er worden al maaisels uit natuurgebieden gebruikt waarin al grovere vezels aanwezig zijn dan bij gras. Nog grovere vezels zoals riet etc. moet getest worden om te kijken of dit in het productieproces geen problemen oplevert. De verwachting is dat dit zonder problemen gebruikt kan worden!

Dit zijn er zeker. In het kader van duurzaamheid is het grote doel om alles (raffinage, droging en productie) onder één dak te laten gebeuren. Wanneer de vraag zodanig is dat er extra productiecapaciteit is dan zal dit zeker gaan gebeuren.

Technische specificaties

Ja er is o.a. een ETA, opgesteld door de DiBt. Deze zal binnenkort op de website te vinden zijn. Als er eerder geïnteresseerden zijn dan kan dit door contact op te nemen via de website!

Vanuit de fabriek wordt er 50 jaar garantie gegeven.

Klasse E. Testen worden gedaan om een hogere brandklasse te realiseren maar dit is nog in studiefase. Het doel is om de brandklasse te verhogen zonder het product minder duurzaam te maken.

Een zoutmengsel waar geen borax is toegevoegd. Betreft een mineraal zoutmengsel waarin ammonium en ureum belangrijke componenten zijn.

Niet watervast maar wel dampopen. Het advies is om Gramitherm niet aan water bloot te stellen. In dat geval is het raadzaam om met een extra dampremmende laag te werken. Gebruik voor dampopen bouwen is zeer zeker een geschikte toepassing voor Gramitherm!

Momenteel wordt een polyester (PE) binder gebruikt. Dit omvat 8% van het gewicht wat neerkomt op 3,2 kg per m3.

Gramitherm wordt standaard geproduceerd met 40kg per m3 en het materiaalgebruik zorgt ervoor dat er stevige panelen ontstaan. Om er zeker van te zijn dat de panelen goed blijven zitten over een lange periode is het raadzaam om de panelen goed in te klemmen tussen bijvoorbeeld houtwerk.

Dit kan op verschillende manieren. Tafelzaag, alligatorzaag zijn de meest gebruikte manieren. Een isolatiemes is minder geschikt omdat natuurlijke vezels taai zijn waardoor het mes snel bot kan raken. Kijk voor meer informatie op de Youtube-pagina van Gramitherm.

Het is niet mogelijk om dit direct op de panelen te doen.

Duurzaamheid

De hele isolatiepanelen, 100%, kunnen worden hergebruikt in het productieproces. Dit houdt in dat de binder er niet uitgehaald hoeft te worden.

Dit is momenteel nog niet aan de orde. De complete panelen kunnen hergebruikt worden tot nieuwe panelen. Wel wordt er onderzoek gedaan op welke manier de binder verwijderd kan worden uit de vezels als er een biobased binder gevonden is die de levensduur net zo garandeert als de huidige binder.

Die zijn er zeker! Gramitherm heeft als doelstelling om volledig biobased isolatiemateriaal te maken. Voor nu is dit nog in de testfase aangezien de garantie op de levensduur wel gelijk moet blijven (50 jr). Aangezien de panelen dampopen zijn wisselt de vochtigheid van de panelen gedurende het jaar. De 1e testen met een biobased binder lieten zien dat deze wisseling van vochtigheid invloed heeft op de levensduur. De testfase loopt daarom door totdat de garantie gegeven kan worden.

In het kader van recycling heeft Gramitherm de ambitie om de isolatiepanelen na sloop terug te nemen in het productieproces. Er wordt gewerkt aan een systeem met labels zodat in de toekomst het materiaal herkent en teruggenomen kan worden door de fabriek en opnieuw in het proces gebruikt kan worden.

Zeker! Wij merken dat de vraag aanwezig is en zijn voornemens dit te ontwikkelen voor de markt.

In het productieproces kan de dichtheid aangepast worden. Standaard isolatiepanelen hebben een dichtheid van 40kg/m3 maar voor bijvoorbeeld akoestische panelen wordt dit verhoogd naar minimaal 60kg/m3. Harde persing zoals bijvoorbeeld PIR-platen zijn nog niet beschikbaar.

Inblaasvezel

Ja dit is mogelijk maar momenteel is het product nog niet commercieel. De vereiste keurmerken moeten nog behaald worden.

Niet niet met zekerheid te zeggen maar de verwachting is dat de specificaties gelijkwaardig worden aan de isoaltiepanelen.

Testen laten momenteel zien dat dit niet hoeft. Tot het moment dat de inblaasvezel commercieel is kunnen we deze vraag niet met 100% zekerheid beantwoorden.

logo van bzw holland, de partner voor isolerend nederland

Contact

Koningin Wilhelminaweg 93
5301 GG Zaltbommel
tel: +31 (0)345 - 74 54 87
info@bzwholland.nl

Openingstijden

Ma t/m vrij: 08.30 tot 17.30 uur
Zat: Gesloten
Zon: Gesloten